Topp 5: vanliga myter om kreditkort

Det finns mängder med olika kreditkort att välja mellan på marknaden i dag. En del är skeptiska till att ansöka om och använda ett kreditkort i vardagen. Fastän det finns flera fördelar att ta del av. Allt handlar om balans. Du måste alltid hålla koll på finanserna. Något som också gäller när du hanterar pengar i övrigt. I den här artikeln tar vi upp vanliga myter som har med kreditkort att göra. Dessutom tar vi upp vilka förmåner du kan räkna med i stället. Faktum är att myter och missförstånd kopplade till kreditkort främst har med ren okunskap att göra.

Kreditkort är dyrare än kontanter

Vissa påstår att det kostar mer att använda ett kreditkort jämfört med kontanter eller ett vanligt bankkort. Faktum är att det är en sanning med modifikation. Som vi nämnde inledningsvis är det viktigt att du hanterar dina pengar och ditt kredikort anvsvarsfullt. I dag finns det flertalet kreditkort som har slopat sin årsavgift. Då betalar du inte heller något för att ha kortet i fråga. Detta är dock en punkt som varierar en hel del. Nästa kostnad som du lätt blir av med är den för att kortutgivaren skickar ut en pappersfaktura. Ansök om en e-faktura som skickas gratis till dig. Sist men inte minst gäller det att du betalar hela månadens belopp direkt för att du ska slippa räntan som tillkommer i samband med att du väljer att delbetala din faktura.

Tryggare med kontanter än kreditkort

kreditkort myterVisst är fysiska kontanter ett tryggt sätt att betala och du kan inte heller bli spårad på samma sätt som när du handlar med ett bank- eller kreditkort. Dock går vi mer och mer mot att bli ett kontantlöst samhälle och det är inte möjligt att betala med dina kontanter överallt längre. En annan åsikt är att det är osäkert att använda kreditkort eftersom tjuvar lätt kan komma över uppgifter och därmed använda upp din kredit. Givetvis finns det personer som inte har ärliga avsikter. Då ska du komma ihåg att kreditkortsutgivaren alltid har möjlighet att reglera skulden om det händer att ditt kort hamnar i orätta händer. Detta skillnad från när någon snor pengarna direkt ur din plånbok. Självklart ska du aldrig ge ifrån dig ditt kortnummer, berätta in kod eller ge ditt lösenord till någon annan som inte har med det att göra.

Kreditkort fungerar inte överallt

Beroende på vilket kreditkort du har är det inte säkert att det accepteras överallt. Väljer du ett kredikort som är anslutet till VISA eller Mastercard kan du dock vara relativt säker på att det ska fungera att handla med. Var du än råkar befinna dig i världen. Vill du känna dig extra trygg i samband med att du ska ut och resa kan du alltid ha med dig två kort för säkerhets skull. Vi rekommenderar även att du har fysiska kontanter med dig när du besöker andra länder eftersom många fortfarande vägrar att ta emot kreditkort och bankkort.

Räntorna är skyhöga med kreditkort

Ja, det stämmer att kreditkort tar ut en hög ränta. I alla fall i jämförelse med till exempel räntan på ett bolån. Ju mer du lånar/handlar på kredit desto högre blir också räntan. Detta gäller dock bara om du väljer att dela upp din betalning och inte betala hela fakturabeloppet på en och samma gång. Så länge du gör det betalar du alltså inte någon ränta alls!

Svårt att kontrollera ekonomin

Ja och nej. Precis som när du hanterar dina pengar vanligtvis ska du hantera ditt kreditkort varsamt. Även om du vet att du har en kredit på, låt oss säga 30 000 kronor, betyder inte det att du nödvändigtvis ska använda alla pengarna. Det kan vara en trygghet att veta att du har möjlighet att använda pengarna. Som alltid måste du dock betala tillbaka och för att undvika räntekostnader måste du betala hela beloppet samtidigt.

En del påstår att det är svårare att hålla koll och kontrollera ekonomin med ett kreditkort. Faktum är att det många gånger är ett sätt att kunna styra upp situationen. Med kontanter eller ett vanligt kort är det lätt att du gör småköp här och där utan att du dubbelkollar kontoutdraget. När fakturan för ditt kreditkort kommer är det mer överskådligt att se över dina utgifter. Därefter kan du exempelvis dra ner på det som du plötsligt inser är väldigt onödigt att lägga pengar på.