Så skyddar du din identitet

Nu för tiden sker många av de inköp vi gör online. Vi lämnar med lätthet ut våra kortuppgifter till diverse e-handelsbolag och identifierar oss smidigt med BankID. Att digitaliseringen har förenklat vår vardag råder det inga tvivel om. Däremot blir vi alltmer sårbara och trots gedigen säkerhet och diverse krypteringssystem så utsätter man sig alltid för en risk när man delar sina betalningsuppgifter. ID-kapningarna har på senare år ökat och personerna som drabbats är många. Det kan handla om att andra kommit över ens uppgifter och således gör beställningar i ens namn. När detta väl inträffar finns det inte mycket mer att göra än att polisanmäla och spärra sina uppgifter. Men det innebär också mycket arbete i form av att exempelvis bestrida fakturor. Är man däremot förutseende och skaffar ett ID-skydd så kan man undvika mycket av detta arbete.

Skaffa ID-skydd

ID-skydd från UC

Bli trygg med ID-skyddAtt få sin identitet kapad är en mardröm för det allra flesta människor. Med ett ID-skydd kan man på ett enkelt sätt skydda sig mot kapningar och snabbt få reda på om en kreditupplysning tas i ens namn. Ett företag som erbjuder ett sådant skydd är UC (Upplysningscentralen) som är ett av Sveriges främsta kreditupplysningsföretag. UC ägdes fram tills för något år sedan av de svenska storbankerna. Men förra året såldes Upplysningscentralen till finska Asiakastieto Group Plc. Något som dock inte påverkar bolagets verksamhet i Sverige. Istället erbjuder UC nu flertalet viktiga tjänster och produkter till både företag och privatpersoner i Sverige. En av dessa produkter är UC ID-skydd. UC ID-skydd kostar i skrivande stund 69 kr i månaden och ger dig ett riktigt bra skydd mot ID-kapning. Dessutom får du med detta skydd assistans och rättsskyddsförsäkring om du skulle drabbas. Är ni många i familjen så kan det vara värt att kolla in UC ID-skydd Duo och UC ID-skydd Familj. Den sistnämnda produkten omfattar skydd för upp till fyra familjemedlemmar. Nedan kan du se vad som ingår om du väljer att teckna ett UC ID-skydd.

  • Telefonassistans och hjälp dygnet runt om du drabbas av ID-kapning
  • Notiser så fort dina uppgifter i UC ändras
  • Rättsskyddsförsäkring
  • Försäkring mot skuld som kvarstår

Med andra ord kan du snabbt se tecken på en eventuell identitetskapning då du direkt får ett mail eller sms om något förändras i din kreditupplysning. Vidare får du omfattande hjälp och ersättning när ID-kapningen är ett faktum.

Skaffa ett ID-skydd från UC

Andra bra tjänster från UC

UC erbjuder även andra bra tjänster och produkter för dig som sköter många av dina vardagssysslor digitalt. Är du medlem i många kundklubbar och shoppar mycket online så har du säkert en hel del avbetalningar. Utan att tänka på det kan många avbetalningar från Klarna, Ecster och liknande bolag bidra till en sämre kreditvärdighet. Detta är något man helst ska undvika då det kan innebära att man får svårare att ta lån. Har du ingen riktig koll på vilka krediter och avbetalningar du sitter med så kan Min Upplysning från UC vara till hjälp. Med denna tjänst får du en bra överblick över din privatekonomi och kan snabbt se vilka aktiva krediter du har. Med tjänsten får du även reda på vilka kreditförfrågningar som gjorts på dig under den senaste tiden. Du kan själv se hur din kreditupplysning ser ut samt hur många förfrågningar du har. Vidare kan du som fått en högre inkomst se när denna registreras hos UC vilket kommer innebära att du har större chans att bli beviljad lån.

Min Upplysning går att beställa direkt från Upplysningscentralens hemsida. Tjänsten kostar 29 kr och gäller enbart i ett dygn. Om du vill ha mer löpande koll på din ekonomi och din kreditupplysning så kan Kreditkollen vara ett bättre alternativ. Med denna tjänst får du obegränsad tillgång till din upplysning och kan dessutom enkelt följa ditt UC-score. Kreditkollen beställs hos UC.se och kostar 49 kr i månaden.