Medlemskap

En förutsättning för att få rabatter och diverse erbjudanden är ofta ett medlemskap i en kundklubb. Ett medlemskap kan ha olika innebörd men är vanligtvis inte kopplade till några förpliktelser. Istället räcker det att du uppger dina kontaktuppgifter så att kundklubben har möjlighet att kommunicera med dig via mail, sms eller brev. Eftersom det i Sverige finns otroligt många olika medlemsklubbar och kundklubbar så kan det vara svårt att hitta rätt. Det viktiga är dock att du har ett medleskap i de kundklubbar som ger rabatter som är relevanta för just dig. Här på Kundklubben.com listar vi olika medlemsklubbar och förmånen med just dessa. Nedan ser du även de mest populära medlemsklubbarna 2019.

Vad innebär ett medlemskap?

MedlemskapEtt medlemskap kan ha olika innebörd beroende på vilken medlemsklubb det handlar om. Här på Kundklubben fokuserar vi dock på medlemskap som ger rabatter och förmåner hos olika butiker och företag. I andra sammanhang kan det handla om medlemskap i olika föreningar och organisationer. För mer information om sådana hänvisar dig till andra källor. När det gäller kundklubbar så brukar ett medlemskap främst innebära att du finns registrerad i klubbens register. I och med registreringen får medlemsklubben tillgång till dina kontaktuppgifter och kan enkelt nå ut till dig med marknadsföring. Marknadsföringen kan bestå av information om nya produkter eller rabattkoder som du kan använda dig av vid ditt nästa köp.

När det gäller kundklubbar som drivs av olika butikskedjor så behöver du i regel aldrig betala några avgifter för ditt medlemskap. Istället är allt fritt från avgifter och det finns enbart fördelar med att vara medlem. Den enda nackdelen som vi ser det är all den reklam som man tillåter kedjan skicka hem. Å andra sidan innehåller reklamen ofta rabattkoder eller värdecheckar som man ogärna vill vara utan.
Fördelar med att vara medlem i kundklubbar

Fördelar med medlemskap i kundklubbDet finns många fördelar med att vara medlem i en kundklubb. Främst gäller det alla det erbjudande du kommer att ha tillgång till som medlem. Det kan handla om att du får köpa en vara till ett billigare pris men du kan även få förtur på produkter som ännu inte är lanserade. Utöver detta så är det inte ovanligt att man får ta del av olika rabatter som gör att du kan spara pengar när du handlar en viss vara. Medlemsklubben skickar dessutom ofta hem värdecheckar där du exempelvis får en produkt 100kr billigare om du medtager checken till butiken.

När du är medlem i en kundklubb så tjänar du ofta poäng när du handlar och visar upp ditt medlemskort. Ju mer poäng du samlar desto bättre förmåner får du ta del av. Dessutom kan du ofta klättra i nivå hos de olika kundklubbarna. Många av de medlemsklubbar vi har i Sverige har minst tre nivåer för medlemskap. Det kan handla om Medlem, Silver och Guld. Eller Bas och VIP nivåer. Når du den högsta nivån i en kundklubb visar detta tydligt att du är en lojal och trogen kund som också ska behandlas därefter.

Gratis medlemskap

Att vara medlem i en kundklubb är alltså helt gratis och är inte kopplade till några andra avgifter eller kostnader. De olika butikerna är bara glada över att de kan få direktkontakt med dig via nyhetsbrev och annan marknadsföring. Man kan därför se det hela som en win-win situation där du som medlem får ta del av rabatter och erbjudanden. Detta samtidigt som butiken kan marknadsföra sina produkter på ett enkelt sätt.

När det gäller bonuskort och kreditkort kan det dock fungera lite annorlunda. När du exempelvis skaffar dig ett kreditkort med bonus så accepterar du de villkor och regler som gäller. Detta innebär bland annat en årsavgift för kortet samt ränta och avgifter som är kopplad till din kredit. Många kortutgivare bjuder dock på den första årsavgiften men det gäller långt ifrån alla kreditkort. Räntan som ingår i villkoren är individuellt och tas ut på den kredit du använder. Detta så tillvida att du inte betalar din faktura i tid. Andra avgifter som kunder med kreditkort kan komma att få betala är administrationsavgift, uppläggningsavgift och aviavgift. Läs därför alltid igenom vad som gäller för just ditt kort innan du signerar några avtal.
Direktmarknadsföring från kundklubbar

Direktmarknadsföring KundklubbarNär du blir medlem i en kundklubb får du godkänna att aktören samlar in uppgifter om dig. Detta sker bland annat genom det ansökningsformulär som du fyller i i samband med att du blir medlem. Det handlar i regel bara om grundläggande uppgifter om dig så som personnummer, adress, mail och telefonnummer. Notera att så fort du accepterat villkoren kommer du också ha godkänt att kundklubben skickar ut direktmarknadsföring till dig.

Vad som är noga att kolla igenom i samband med att du skapar ett medlemskap är att uppgifterna inte delas med någon tredjepart. I de fall uppgifterna gör det så kan du råka ut för marknadsföring även från samarbetspartner. Enligt GDPR har du alltid rätt att få veta hur dina personliga uppgifter används samt vad som är syftet till användandet. Är du osäker på vilka uppgifter du har lämnat till en medlemsklubb så kan du med fördel kontakta denna klubb. De är då ansvariga att delge informationen om dina uppgifter till dig. Du kan därtill när som helst be att få dina uppgifter raderade och avsluta ditt medlemskap i kundklubben.