Kreditkort

Kreditkort är ett vanligt betalningsmedel bland oss svenskar. Det finns mängder av olika kreditkort som alla ger dig olika typer av förmåner. Ofta fungerar kreditkortet även som ett bonuskort som innebär att du samlar poäng varje gång du använder det. Här jämför vi de bästa kreditkorten och berättar mer om fördelarna med de olika korten. De kort som dominerar på marknaden är kopplade till antingen Mastercard, VISA eller American Express. Detta gör att kreditkorten fungerar i de allra flesta betalterminaler och uttagsautomater. Vill du läsa mer om korten hänvisar vi dig till de recensioner som vi har här på Kundklubben.com. I dessa recensioner får du all information du kan tänkas behöva innan du ansöker om ett kreditkort.

Jämför kreditkort med bonus

Jämför kreditkortGenom att använda dig av vår topplista kan du enkelt jämföra kreditkort med bonus. Fördelen med att jämföra korten är att du kan hitta ett kort som passar just dig. Dessutom kan du se vilket kreditkort som har mest förmånliga villkor och räntor. Saker som vi rekommenderar dig att jämföra är bland annat ränta, antal räntefria dagar, poäng per krona, max kredit och årsavgift. Utöver det bör du se vad för typ av bonussystem kortet är kopplat till. Du kan även jämföra vilka förmåner kortet är kopplat till och huruvida du erbjuds en kompletterande försäkring eller inte.

Det är inte ovanligt att en och samma kortutgivare erbjuder många olika kreditkort. I dessa fall bör du jämföra korten för att se vilka skillnader dessa har. Exempelvis brukar kort med högre status kunna ge betydligt bättre förmåner. Å andra sidan är dessa kort ofta dyrare att inneha vilket innebär att årsavgiften är betydligt högre. Då får man helt enkelt ställa förmånerna emot den kostnaden som kortet innebär och se vad som väger tyngst. Saknar du ett visst kreditkort i vår topplista så är du mer än välkommen att höra av dig till oss på Kundklubben.

Bevaka ditt personnummer med ID skydd

Såhär fungerar ett kreditkort

Har du aldrig haft ett kreditkort tidigare så kanske du är intresserad av att veta hur ett sådant kort fungerar. Ett kreditkort är likt ett betalkort eller ett bankkort en betalningsmetod som används frekvent i Sverige. Med kortet kan du göra inköp både på nätet och i fysiska butiker. Till skillnad mot ett vanligt bankkort så är kreditkortet kopplat till ett kreditutrymme. Hur stor utrymme du har på ditt kort beror på hur stor kredit du har ansökt om. De flesta kreditkort i Sverige erbjuder ett kreditutrymme på mellan 10 000kr och 150 000kr. Det finns dock de premiumkort som inte har någon kreditgräns. Att handla på kredit innebär att du köper något men betalar vid ett senare tillfälle. Det vanliga när det gäller kreditkort är att månadens alla inköp hamnar på en faktura som ska betalas månaden efter.

Så länge du betalar din faktura i tid utgår ingen kreditränta. Detta är skillnaden mot ett lån där du redan från första kronan betalar ränta. Med ett kreditkort betalar du dessutom enbart ränta på den kredit du utnyttjar. Vilket gör att du kan ha ett hög kreditutrymme men ändå betala ränta på ett lågt belopp. Ett kreditkort är förutom ränta ofta kopplade till andra avgifter så som årsavgift och aviavgift.

Räntefria perioder och kreditränta

Räntefria perioderMånga av de kreditmarknadsbolag som erbjuder kreditkort till svenskar erbjuder även så kallade räntefria perioder. Detta innebär att du får en längre period på dig att betala innan någon ränta utgår. Det vanliga är att bolagen erbjuder mellan 30-60 dagars räntefri kredit. Detta innebär att du kan handla med ditt kort men betala först upp till 60 dagar senare. Detta utan att du behöver betala någonting extra. En del kort ger även delbetalningsalterntiv där du kan välja att delbetala din skuld i upp till sex månader. Detta utan ränta men till förhöjda avgifter.

Om du inte använder dig av den räntefria perioden så kommer sedvanlig kreditränta att tas ut. Räntan på korten varierar och ofta är den rörlig och sätts individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar. I regel är de flesta kreditkort kopplade till en rörlig ränta på mellan 9% och 24,90%. Eftersom räntan kan skilja sig stort är det viktigt att du jämför de olika kreditkorten för att få en så låg kreditränta som möjligt. Utöver ränta behöver innehavare av kort även betala årsavgift och aviavgift.

Fördelar med kreditkort

✔ Handla nu betala senare

✔ Utnyttja räntefria perioder

✔ Ta del av rabatter och erbjudanden

✔ Tjäna bonuspoäng

✔ Få extra försäkringar

Kreditkort med olika inriktning

Kategorier KreditkortNär du väljer ett kreditkort är det viktigt att välja det kort som passar din livssituation. Detta för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av de förmåner som är kopplade till korten. Många kreditkort är nämligen nischade och erbjuds av en kortutgivare som samarbetar med vissa företag. Nedan går vi igenom de kategorier som det är vanligt att kreditkort delas in i. Varje kategori erbjuder en mängd olika kort från både företag och banker och utbudet av kreditkort i Sverige är väldigt stort.

Resekort

I denna kategori ingår kreditkort från bland annat American Express, Norwegian och Entercard. Med ett resekort så som SAS Eurobonus American Express Classic Card eller Bank Norwegian kan du tjäna flygpoäng. Du får poäng på allt du handlar med kortet men även extra poäng när du bokar flygresor hos kortutgivarens samarbetspartner. Resekort är därtill ofta knutna till en kompletterande reseförsäkring, fast track och lounge access. Kortet passar dig som flyger mycket både privat och i tjänsten.

Matkort

I kategorin matkort hittar du främst kortutgivare som representerar stora matvarukedjor så som COOP och ICA. Korten passar dig som lägger ner mycket pengar på mat hos kända kedjor. Förmånerna kopplade till matkort är ofta rabatt i den specifika butiken. Du kan även få återbäring och bonus som baseras på den summa du handlar för varje månad. Återbäringen tar du del av via värdecheckar som antingen skickas hem till dig eller som finns tillgänglig i en app. Många matkort är även kopplade till försäkringar och andra förmåner. Innan du skaffar dig ett matkort bör du vara klar över i vilken butik du handlar oftast.

Bensinkort

När det gäller bensinkort så ges dessa ut av företag så som Shell, OKQ8 och Preem. Med kreditkortet kommer du att få rabatt på drivmedel när du tankar eller handlar på utvalda bensinmackar. Kortet passar utmärkt för dig som kör mycket bil eller lägger stora summor på drivmedel. Fördelen med bensinkorten är att de ofta är helt fria från årsavgifter. Utöver rabatt på drivmedel är de flesta kort även kopplade till andra förmåner som har med bilkörning att göra.

Bonuskort

Rena bonuskort är kreditkort där fokus främst ligger på poängintjäning. Det vill säga att du tjänar poäng varje gång du handlar med kortet. Beroende på vilken kortutgivare du har kort ifrån varierar de varor eller produkter som du kan använda poängen för att köpa. Många nischbanker så som Resurs Bank, Marginalen Bank och Komplett Bank erbjuder dessa typer av kreditkort. En del kortutgivare har egna poängshoppar medan andra har samarbetspartners som låter dig växla in poäng i deras butiker. Det finns även butikskedjor som erbjuder bonuskort. Exempel på sådana kedjor är Lindex och MQ.

Premiumkort

Den sista typen av kreditkort är så kallade premiumkort som vänder sig till människor med höga inkomster. Förmåner som är kopplade till premiumkort kan vara försäkringar, inbjudande till VIP evenemang, bonus, lounger och concierge service. Du får helt enkelt det där lilla extra både när du är hemma och är ute och reser. Utgivare av kända premiumkort är American Express och Swedbank. Det kostar i regel ganska mycket att ha ett premiumkort och kortet har ofta en väldig hög kreditgräns.
Att ansöka om ett kreditkort

Ansök om ett kreditkortEtt kreditkort kan vara bra att ha i många avseenden. Dels är det alltid bra att veta att man har tillgång till pengar snabbt om det uppstår en akut situation. Med ett kreditkort behöver du nämligen inte ha några pengar på kontot för att kunna använda det. Kortet är inte ens kopplat till ditt bankkonto utan fungerar helt som en extern tjänst. En annan fördel med att inneha ett kreditkort är att du får en tydlig översikt över ditt köpmönster. Detta då alla dina köp samlas och redovisas på en månatlig faktura som du får hem i brevlådan. Slutligen tjänar du poäng och får ta del av förmåner samtidigt som du använder dig av ditt kort.

Vill du ansöka om ett kreditkort så rekommenderar vi dig först att jämföra korten här på Kundklubben. När du gjort detta kan du enkelt klicka dig vidare till respektive kortutgivare. Där får du göra en ansökan genom att fylla i ett formulär och identifiera dig via ditt BankID. När ansökan är komplett kommer kreditmarknadsbolaget att ta en kreditupplysning på dig. Om allt ser bra ut i denna upplysning och respektive kortutgivare anser att du har den kreditvärdighet som krävs så blir du beviljad ett kort. Kreditkortet kommer då att skickas hem till dig. Du får sedan en PIN-kod i en separat försändelse och kan därefter börja använda ditt kort och ta del av de förmåner som är kopplat till kortet.