Norwegian-kortet

Norwegian kortetNorwegian-kortet är ett kreditkort inom kategorin resekort. Kortet kommer från Bank Norwegian som ägs av flygbolaget med samma namn. Banken har en licens från Norska Finansdepartementet och huvudkontoret ligger i Norge men dess kreditkort har fått genomslagskraft i hela Norden. Inte minst på grund av förmånsprogrammet som främst riktar sig till personer som flyger mycket med just Norwegian. Det var också förmånsprogrammet som lade grunden för flygbolagets uppstart av en egen bank. Norwegian kände sig helt enkelt i behov av en plattform för sitt förmånsprogram. Även om Bank Norwegian grundades redan 2007 så var det först 2013 som även svenskar tilläts ta del av bankens produktutbud. Främst är det Norwegian-kortet som gjort sig populärt här i Sverige men banken erbjuder både privatlån och sparkonto.

Norwegian-kortet är ett VISA kort som fungerar i betalterminaler och uttagsautomater över hela världen. Kortet är kopplat till förmåner så som poäng för varje köp. Då handlar det inte bara om inköp av flygresor utan samtliga köp som görs med kortet ger så kallade CashPoints. Därtill får kortinnehavare njuta av 45 dagars räntefri kredit och slopad årsavgift. Detta är bara några faktorer som gjort Norwegian-kortet till ett av marknadens mest populära kreditkort.

Kredit och avgifter för Norwegian-kortet

  • Årsavgift: gratis
  • Kreditränta: 19,99%
  • Effektiv ränta för en skuld på 15 000 kr som återbetalas under 12 mån är 21,93%
  • Maxkredit: 100 000 kr
  • Kontantuttag: gratis
  • Valutapåslag utomlands: 1,75%
  • Pappersfaktura: 45 kronor (e-faktura 0 kronor)

Förmåner med Norwegian-kortet

Norwegian-kortet från Bank Norwegian är fullproppat med intressanta förmåner. Det som är signifikant för detta kreditkort är såklart poängsystemet. När du använder ditt kreditkort från Bank Norwegian tjänar du CashPoints. Detta är en egen valuta som används av flygbolaget Norwegian. Med hjälp av de CashPoints du samlar med ditt kreditkort kan du köpa flygresor hos flygbolaget. När du använder Norwegian-kortet tjänar du 0,5% CashPoints på vanliga varuköp. Detta gäller på totala inköp upp till 100 000 kr per år. Dock kommer du att fortsätta tjäna CashPoints även när du nått denna gräns men då gäller poängen enbart när du handlar på bensinstationer, köper utländsk valuta eller använder kortet för dagligvaruhandel. Innan gränsen är nådd tjänar du även 10% av biljettpriset på dina Flex-biljetter hos Norwegian. Därtill får du 4% av biljettpriset på dina köpa LowFare-biljetter. Dina intjänade CashPoints kan du använda för att delbetala eller betala hela flygresor hos Norwegian.

Reseförsäkring och kontaktlösa betalningar

Kreditkortet från Bank Norwegian är även kopplat till en reseförsäkring som gäller när du betalar din resa med Norwegian kortet. Vidare är kortet fritt från både årsavgifter och uttagsavgifter. Du kan enkelt och smidigt hantera Norwegian-kortet via en app som funkar för både Android och iOS. Kortet är utrustat med blippfunktion för kontaktlösa betalningar. Slutligen kan du med ett kreditkort från Bank Norwegian glädja dig åt räntefri kredit i upp till 45 dagar.

45 dagars räntefri kredit och slopad årsavgift

Norwegian-kortet är på många sätt ett väldigt prisvärt kreditkort. Inte minst då Bank Norwegian helt slopat årsavgiften vilket gör att man sparar in ett par hundralappar per år. Kortet är även ett av få som inte är kopplat till någon uttagsavgift. Med Norwegian-kortet betalar du ingen uttagsavgift vare sig du gör ett kontantuttag i Sverige eller i övriga världen. Däremot får du betala ett valutapåslag vid varuköp utomlands. Valutapåslaget ligger för närvarande på 1,75% av beloppet du handlar för. Med Bank Norwegians egna kreditkort har du 45 dagars räntefri kredit. Detta innebär att du aldrig betalar någon kreditränta om du betalar din faktura i sin helhet varje månad. Gör du inte detta utan väljer att använda funktionen för delbetalning så betalar du en kreditränta på 19,99%. Detta innebär en nominell månadsränta på 1,67%. Den effektiva räntan vid en utnyttjad kredit om 15 000 kr under 12 månader är 21,93% (2019-08-04). Du som väljer e-faktura hos Bank Norwegian betalar ingen fakturaavgift. Väljer du istället att få hem en pappersfaktura så kostar detta 45 kr per månad.

Grundkrav för kortet

  • Folkbokförd i Sverige senaste 3 åren
  • Minst 23 år gammal
  • Fri från betalningsanmärkningar

Sammanfattning Norwegian-kortet

Detta kreditkort från ett av Nordens främsta flygbolag har både sina för- och nackdelar. Fördelarna tillfaller främst den individ som flyger mycket med Norwegian. Detta då de CashPoints som intjänas just kan användas för att köpa biljetter hos flygbolaget. Det är även genom inköp av flygbiljetter hos Norwegian som man samlar flest poäng. Däremot tjänar man inga poäng om man köper flygbiljetter hos andra flygbolag vilket vi på Kundklubben.com kan tycka är lite snålt. Inte heller kan man använda sina CashPoints för att göra andra inköp än flygresor. Något som exempelvis är möjligt för den som istället väljer ett kreditkort från American Express SAS EuroBonus. Kan man leva med detta så har kortet dock många fördelar. Exempelvis kan man komma undan helt gratis med kortet om man alltid betalar sin faktura i tid samt inte gör några varuköp med kortet utomlands.

Som innehavare av Norwegian-kortet och medlem i Norwegian-Rewards har du möjlighet att få både gratis fast track, gratis bagage och CashPoint Boost. Då gäller det dock att du flyger en hel del med Norwegian.