Bonuskort

Bonuskort och bonussystem är vanligt bland både banker och handlare. Banker och kreditinstitut erbjuder vanligtvis kreditkort som även fungerar som bonuskort. Handlarna erbjuder istället mer renodlade bonuskort som inte går att betala med. Istället används kortet för att samla poäng vid köp med annat betalkort. Poängen som samlas omvandlas sedan till bonus och cash back som du kan använda vi kommande köp. Här på Kundklubben listar vi bäst bonuskort 2019 och går även igenom hur de olika bonuskorten fungerar samt vilka förmåner som kommer med korten.

Bonuskort från butiker och handlare

Bonuskort från butikerMånga butiker erbjuder sina kunder bonuskort som kan användas i samband med köp i butikskedjan. Det gäller då att man är med i butikens medlemsklubb för att få tillgång till kortet. Exempel på sådana medlemsklubbar är KICKS Club, More at Lindex och Klubb Hjärtat. Det vanliga är att man blir medlem i kundklubben i samband med att man besöker butiken. Men det går även att skaffa sig ett medlemskap direkt online. Detta blir man genom att fylla i sina person- och kontaktuppgifter. Därefter får man sitt bonuskort hemskickat i brevlådan. Då det har blivit väldigt vanligt med kundklubbar har många aktörer insett att det blir många kort att hålla reda på för konsumenten. Med anledning av detta erbjuder nu vissa butiker ett system där du kan koppla din legitimation till medlemsklubben. På så sätt slipper du springa omkring med ett tiotal olika bonuskort i plånboken.

När du skaffar dig ett bonuskort från en butikskedja så får du ta del av exklusiva erbjudanden och rabatter. Det vanliga är att du får information om dessa erbjudanden via sms, kundtidning och nyhetsbrev. Rabatterna kan sedan användas under en begränsad tid i samband med ett köp i butiken där du bekräftar ditt medlemskap.
Bonusen ger dig återbäring

BonuscheckBonusen som erbjuds för dig som är med i en medlemsklubb hos en butikskedja samlas på ditt bonuskort. För att samla bonus måste du visa upp kortet när du inhandlar varor hos butikskedjan. Medlemsförmånerna brukar innebära att du får ett visst antal poäng per krona. I KICKS Club erbjuder man exempelvis kunden 1 poäng per 1 kr. Detta innebär att du som gör ett köp hos KICKS för 500kr får 500 poäng. Poängen omvandlas en gång i månaden till bonuscheckar som används vid din nästa köp i butiken. Hur stor återbäring du får varje månad baserar sig alltså helt på hur mycket du handlar för.

Återbäringen kan också kombineras med olika rabatter som finns laddade på ditt bonuskort. Det kan handla om rabatter som ger dig reducerat pris på utvalda varor. I många fall är rabatterna riktade till alla medlemmar. Det finns dock de kundklubbar som har specialiserat sig på personliga erbjudanden. I dessa fall får du erbjudanden och rabatter som är skräddarsydda för just dig och som baserar sig på ditt tidigare köpmönster.

Medlemsnivåer i kundklubbar

Många kundklubbar som erbjuder bonuskort har också olika medlemsnivåer. Vilken nivå du hamnar på beror på hur mycket du handlar för. Ju högre medlemsnivå du når desto bättre rabatter och förmåner kommer du att erbjudas. När du blir medlem så kommer du initialt att ligga på grundnivån och sedan löpande klättra upp i nivå ju mer du handlar. Med andra ord kan det vara en bra idé att även dina familjemedlemmar använder ditt bonuskort när de handlar i den specifika butikskedjan. På så sätt kommer du att snabbare att nå en nivå som ger dig bättre rabatter. Se också till att göra det till en vana att visa kortet när du är ute och shoppar.

Oavsett vilken nivå du har på ditt medlemskap så brukar du alltid kunna se aktuella klubberbjudanden på butikens hemsida. Om du vill se specifika erbjudanden för just din medlemsnivå så måste du logga in. Detta gör du vanligtvis genom att ange din email adress och det lösenord du valt. Erbjudandena kan variera rätt rejält beroende på vilken kundklubb du är medlem i. När det gäller bonuskort som är knutna till exempelvis hotellkedjor och resebolag så kan det skilja enormt på erbjudandena i de olika nivåerna. I dessa kundklubbar har man vanligtvis fasta förmåner för nivåerna. Det kan handla om att kunder på den högsta nivån erbjuds gratis uppgraderingar, tillgång till rum trots sen bokning och bonusnätter. Exempel på kundklubbar som erbjuder denna typ av förmåner är Nordic Choice Club, Hilton Honors och Scandic Friends.

Vanliga medlemsnivåer

✔ Member, Silver, Gold, Platinum (Diamant)

✔ Bas och VIP

✔ Member och Plus

Medlemsnivåerna hos de olika kundklubbarna kan se väldigt olika ut. Systemen som presenteras ovan är dock vanliga när det kommer till de flesta svenska medlemsklubbar som bygger på bonus och poäng.

Kreditkort med bonusfunktion

Kreditkort med bonusDe bonuskort vi gått igenom hittills gäller främst så kallade medlemskort som är kopplade till olika butiker, hotell och hyrbilsföretag. Men det finns också en annan populär typ av bonuskort. Det handlar om kreditkort som är kopplade till förmånliga bonusprogram och poängsystem. Dessa kort har också ett inbyggd kreditutrymme vilket gör att du kan handla nu men betala senare. För att få ett kreditkort med bonusfunktion måste du ansöka om detta på respektive kreditgivares hemsida. I samband med att man ansöker om ett kreditkort tas en kreditupplysning. Detta för att långivaren eller kortutgivaren måste bedöma din kreditvärdighet innan man beviljar ett kort.

Ett kreditkort med bonusfunktion innebär ofta bättre förmåner än de som är kopplade till vanliga medlemskort. Detta då människor i regel både betalar en årsavgift för kortet men även ränta och avgifter vid nyttjande av krediten. Förmånerna med korten måste därmed väga upp de kostnader som kortet medför för innehavaren. Nedan ser du vanliga förmåner som människor med kreditkort med bonusfunktion får ta del av.

✔ Poäng som kan växlas in mot varor

✔ Rabatt på drivmedel, flygresor och mat

✔ Försäkringar

✔ Räntefria perioder
Nischade bonuskort med kredit

När det gäller kreditkort så är dessa ofta väldigt nischade för att passa den unika kortinnehavaren. Det vanliga är att man kan dela in dessa bonuskort i kategorier så som resekort, matkort, bensinkort, shoppingkort och premiumkort. Du väljer kort utifrån dina levnadsvanor och din livsstil och får då förmåner som går hand i hand med denna. Reser du mycket så uppskattar du antagligen bonusresor mer än en rabattkupong på mat. Om du däremot har en stor familj och lägger mycket pengar i mataffären så gynnar troligtvis en värdecheck på Coop dig mer än en gratisnatt på ett hotell. Med anledning av detta är det viktigt att du väljer ett kort med omsorg så att du får ut så mycket som möjligt av det.

Det finns flertalet olika kortutgivare för varje kategori av bonuskort. När det gäller resekort är till exempel American Express och Forex Bank vanliga utgivare. Om vi istället pratar bensinkort så är det bolag så som Shell, Preem och Circle K som är marknadsledande. För dig med stora matinköp passar ett kort från exempelvis Coop eller ICA Banken. Utgivarna bakom shoppingkorten är vanligtvis stora butikskedjor så som MQ och Lindex. Slutligen så finns det alltså även premiumkort som har lite varierande utgivare. De mest kända är American Express, Eurocard. Det är inte heller ovanligt att det finns en hel serie med kort från en och samma utgivare. Förmånerna är då ofta bättre ju högre årsavgift kortet har.